Egyre többen tervezik, hogy elhagyják az országot

Minden hetedik magyar fiatal arra készül, hogy elhagyja Magyarországot. Az országból regisztráltan elvándorlók aránya az elmúlt néhány évben megkétszereződött, mely egy jelentős kivándorlási hullámról árulkodik.

 

Az 1880-as évek elejétől bő 30 év alatt csaknem 1,4 millióan hagyták el a magyar területeket, ami az újkori történelem legnagyobb mértékű magyarországi emigrálási láza volt. Ekkor a vándorlás elsődleges célja Amerika volt, emellett Kanadába, Brazíliába, Argentínába utaztak viszonylag nagy számban.

Száz év elteltével hasonló a helyzet Magyarországon, a motivációk is azonosak: gazdasági-megélhetési és társadalmi okok állnak a kivándorlás mögött. A külföldi munkát keresők csak egy része tervezi most is azt, hogy később hazatelepülnek, sokan inkább a tartós letelepedést választják új hazájukban.

Két kutatás is elképesztő adatokat publikált: CV&More portál adatai szerint minden 7. magyar fiatal tervezi, hogy elhagyja az országot, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet eredményei szerint 2010 ősze óta megugrott, 2012 elején csúcsra nőtt a külföldi munkavállalás és kivándorlás iránti érdeklődés.

2008 óta körülbelül 120000 magyar telepedett le hivatalosan német nyelvterületen, elsősorban Ausztriában és Németországban. 2011-ben a hivatalos adatok szerint több, mint 40000 fő, vagyis egy hódmezővásárhelynyi (46000 lakos) magyar állampolgár választotta Németországot.

Ingyenes visszahívás kérése

Kérj ingyenes visszahívást és 1 munkanapon belül felvesszük veled a kapcsolatot!

A csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező *

  Captcha frissítése