Svájc korlátozza a magyarok bejövetelét

2012. május 1-jétől csak korlátozott számban ad letelepedési engedélyt Svájc az Európai Unió keleti országaiból érkezőknek.

 

A svájci kormány döntése alapján a korlátozás Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország lakosságát érinti. Az EU keleti országaiból csak 2000 fő kaphat évente letelepedési engedélyt.

Bár Svájc csatlakozott ahhoz az EU-s szerződéshez, mely alapján az Unió tagországainak állampolgárai bármely EU országba szabadon költözhetnek, döntésével kapcsolatban egy védzáradékra hivatkozik. A záradék értelmében, ha a bevándorlók száma 10%-kal meghaladja az előző 3 év átlagát, akkor korlátozásokat vezethet be. Az Európai Unió szemszögéből a korlátozás azért jogtalan, mert csak a tagországok bizonyos részét érinti. Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője brüsszeli nyilatkozatában megállapítja, hogy ez az intézkedés sérti a korábbi megállapodást és „nem enged meg semmifajta megkülönböztetést az EU polgárok között”.

Ingyenes visszahívás kérése

Kérj ingyenes visszahívást és 1 munkanapon belül felvesszük veled a kapcsolatot!

A csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező *

  Captcha frissítése