Tudástár

München a legnagyobb német tartomány, Bajorország fővárosa. Berlin és Hamburg után Németország harmadik legnagyobb városa. München népessége 1,5 millió fő, agglomerációjával együtt lakossága a duplája, körülbelül 3 millió fő. Neve a német Mönch szóból ered, ami szerzetest jelent, aki a város címerében is megtalálható.München Európa legvirágzóbb városainak egyike, Németország jelentős gazdasági, közlekedési és kulturális központja. Legfontosabb gazdasági ága a turizmus, az autó- és a gépipar, az elektrotechnika, a szoftveripar, de jelentős szerepet játszik a biotechnológia is. A televízió- és filmipar München városában, és a környéken is igen erős.München látnivalói és bevásárlási lehetőségei sok turistát és kereskedelmi utazót vonz. A vendégéjszakák száma évi kb. 10 millió. Szinte minden második látogató külföldről, főként az Egyesült Államokból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból érkezik.Jelentős sportesemények is kötődnek München városhoz. 1972-ben itt rendezték meg a XX. Olimpiai játékokat. A 2005-ben megépült Allianz Arena-ban pedig 71000 rajongó nézhette a FC Bayern München és a TSV 1860 München meccseit.Az 1992-ben megnyílt Müncheni Franz Josef Strauß repülőtér 25 kilométerre található a várostól, ahol évente több, mint 40 millió utas fordul meg. Németország második, Európa ötödik legnagyobb reptere. München jelentős reptere mellett közlekedés szempontjából igen fontos nemzetközi vasúti csomópont is. Budapestről Münchenbe naponta indul vonat.München kiváló egészségügyi ellátással rendelkezik: 45 kórházzal, összesen 11500 ággyal, valamint több száz orvosi rendelő áll a páciensek rendelkezésére.München két nagy egyetemmel és több főiskolával, számos zöldterülettel, és kikapcsolódásra szolgáló parkkal is rendelkezik. A város legnagyobb parkja az Angol-kert, amely területileg nagyobb, mint a new yorki Central Park.Az 1812 óta megrendezett Oktoberfestre, a világ legnagyobb fesztiváljára évente több, mint 6 millió látogató érkezik. Ezen felül több száz sörkertben, ősrégi gesztenyefák alatt kóstolhatjuk meg a bajor folyékony kenyér változatait.München az a város, amit nem érdemes kihagyni a meglátogatandó városok listájáról.

Autóbérlési tippek

Hazánkban, a környező nyugat-európai országokhoz képest egyelőre kevesen ismerik a gépkocsi bérlés nyújtotta előnyöket, ezért az egyszerűbb és kedvezőbb bérlés elérése érdekében néhány hasznos tanáccsal látjuk el bérlőinket.

Tájékozódj a kondíciókról!

A legtöbb esetben a gépkocsi bérlés előre tervezhető. Ha legalább 3-4 nap áll rendelkezésünkre a bérlés megkezdéséig, tájékozódjunk részletesen a bérlés kondícióiról és egyeztessünk arról is, hogy az autóbérlés jellegéhez igényelt szolgáltatások szerepelnek-e az árban. Ilyen például a másodvezető, vagy a fiatal vezető lehetősége, valamint a határátlépési engedély.

Foglalj mindig időben!

Cégünk, több autókölcsönző szolgáltatóval együtt előfoglalási kedvezményeket kínálunk. Látogass el rendszeresen honlapunkra és élj a szezonális kedvezményeinkkel. Vedd igénybe aktuális autóbérlési ajánlatainkat akár magánszemélyként, vagy céges bérlés esetén. Sokan sajnos az utolsó pillanatig halogatják az online foglalást, ez azonban nem szerencsés, különösen a szezon legforgalmasabb időszakában.

Ellenőrizd okmányaid és bankkártyád lejárati idejét!

Ne feledd, az autóbérléshez szükséged lesz az okmányaidra és egy érvényes bankkártyára. Utazás előtt, és autófoglaláskor érdemes mindig minden főbb okmányunk lejárati idejét ellenőriznünk. Elsősorban figyeljünk a jogosítvány, a személyigazolvány, az útlevél, és a bankkártya lejárati idejére, és persze ne felejtsük ezeket otthon!

Igazítsd bérlésedhez az időbeosztásodat!

Ne feledd, a napi autóbérlések 1 napra, azaz 24 órára vonatkoznak! Így, például ha hétfő reggel 9 órakor szeretnéd felvenni a bérautódat, az 1 napos tarifa abban az esetben érvényes, amennyiben 24 órán belül, vagyis kedd 9 óráig foglalod be az autót.
Amennyiben már akár 1 órával meghaladja a foglalási időtartamod a 24 órát, már 2 napi díj kerül felszámolásra. Ezért tanácsoljuk minden autóbérlőnknek – kifejezetten az 1-2 napos autóbérlések esetén –, hogy ellenőrizzék a tervezett időbeosztásukat. Gondosan tervezd meg programodat, akár 1-2 órás csúsztatással is számolj! Így, akár egy napi bérleti díjat is megtakaríthatsz!

Tervezz előre!

Az időbeosztásnál mindenképp figyelj az autókölcsönző iroda nyitva tartási idejére! A normál munkaidőn kívüli ki- és visszaszállítási díjak felárat tartalmaznak.
Az autóbérléseknél van arra lehetőséged, hogy a bérlő hálózatához tartozó, számos, kihelyezett irodában leadd bérautódat. Így, a visszaadásnál célszerű a lakhelyedhez legközelebbi irodát választanod, amellyel nemcsak foglalási időt, hanem taxiköltséget is megtakaríthatsz.

Visszaadás előtt tankold meg a bérautót!

Gépjárműkölcsönzéskor teli tankkal adjuk át neked a kikölcsönzött gépjárművet, annak visszavételkor is tele tankolt állapotban szükséges lennie. A visszavétel előtt anyagilag is jobban jársz, ha tervezel a tankolással a leadási helyhez a lehető legközelebb eső benzinkútnál.
Autókölcsönzés során az R-KRAFT Kft. – a legtöbb autókölcsönzőhöz hasonlóan – a hiányzó üzemanyag árán felül szolgáltatási díjat, valamint az általános forgalmi adót is felszámoljuk.

Hitelkártya kezelés

Az általad aláírt szerződés lehetővé teszi számunkra, hogy kifizetéseket eszközöljünk a hitelkártyádról minden kárért vagy veszteségért anélkül, hogy a beleegyezésedet kérnénk. Minden ilyen esetben számlát küldünk. Ez a feltétel minden autókölcsönző esetében fennáll.

Okmányok elvesztése

Amennyiben elveszíted a gépkocsi okmányokat, az autó a dokumentumok visszaszerzéséig vagy pótolásáig nem használható, kérjük, ilyen esetben azonnal értesítsd ügyfélszolgálatunkat. Ezen időszak alatt is bérleti díjat számolunk fel. A bérelt gépjármű okmányait, kérjük, minden esetben tartsd magadnál!

Bírságok

Minden országban, számos módon kerülhetsz pénzbüntetés vagy pénzbírság fizetési kötelezettsége alá az R-KRAFT Kft-től bérelt gépkocsi vezetése közben. Mivel az általad bérelt autónak az R-KRAFT Kft. a bejegyzett tulajdonosa, így cégünk kapja meg a pénzbüntetések és pénzbírságok felszólításait.Autóbérlési bírság során egyösszegű, adminisztratív költséget számítunk fel, amelynek díja normál esetben 8.000 Ft + ÁFA. Cégünk köteles bejelenteni a vezető személyi adatait (név, cím, kapcsolattartási adatok, stb.) az illetékes hatóságok felé, mint például Autópálya Hatóság, Rendőrség, vagy helyi parkolási társaság. Amennyiben nem értesz egyet a pénzbírsággal, jogod van kapcsolatba lépni az illető hatósággal a követelés vitatása végett. Erre azután kerülhet sor, hogy kifizettük a követelt pénzbírságot és kapcsolattartási adataidat átadtuk az illetékes szervnek. Az eljárás módjáról a pénzbírsági értesítő ad részletes tájékoztatást, legtöbb esetben magyar nyelven.Kérdésed van az autóbérlésről? Keress minket elérhetőségeinken, vagy kérj ingyenes visszahívást űrlapunk kitöltésével!

Az R-KRAFT Kft-től bérelt autókra biztosítást kötünk. Erre a biztosításra is érvényes az, mint minden más biztosításra, hogy egy bizonyos összeg erejéig nyújt fedezetet, ami fölött normál esetben a többlet költséget (önrészt) a Bérlő köteles fizetni.A biztosítás általános feltételei és kötelezettségei a következők:

 • Minden autónk alapszintű felelősség biztosítással rendelkezik, mely fedez minden külső fél által támasztott követelést.
 • Ha te okozod a balesetet, vagy az autó megsérül a bérleti idő alatt, te felelsz minden kárért és javítási költségért, kivéve azt az esetet, ha olyan biztosítási opciót vásároltál, mely csökkenti a kockázatodat. (Ez tartalmazza a jármű helyreállítási költségeit és egy másik autó plusz bérleti díját).
 • Ha ilyen biztosítási opciót vásároltál, akkor a kötelezettséged az biztosítási opciódban kikötött önrész szintre korlátozódik.
 • 24 éves, vagy annál fiatalabb vezetők nem választhatnak magas kockázatú biztosítást, és önrész fizetéseik az összes többi opcióhoz képest megduplázódnak.
 • Ha nem felelsz meg a bérleti szerződésünk feltételeinek, akkor kockáztatod, hogy elveszíted az opcionális biztosításodat, valamint bizonyos szélsőséges esetekben a felelősségbiztosításod is érvényét veszti.
 • Ha közrejátszottál az autó, vagy annak rádiója, CD-lejátszója, gépkocsi okmányai és kulcsai ellopásában, illetve ha kár éri a szélvédőt vagy ablakokat (pl. betört), akkor téged nem fedez a biztosítás, valamint a csere és javítás költségét te viseled.
 • Ha az autóban hagyod a gépkocsi okmányait vagy kulcsait, a biztosításod érvénytelenné válik.
 • Ha alkohol vagy kábító hatású szer befolyása alatt vezetsz, vagy illegális célra használod az autót, a biztosításod érvényét veszti, és minden veszteségért és kárért te felelsz.
 • Ha határátlépési engedély nélkül lépsz be egy országba, vagy olyan országba lépsz be, ahova nincs behajtási engedélyed, minden bekövetkezett veszteségért és kárért te vagy felelős, beleértve a külső fél által támasztott követeléseket.
 • A bérlésed kezdetén és végén munkatársunk elvégez egy gépjármű felülvizsgálatot. Minden korábbi bérlésből származó nyomot vagy károsodást egyértelműen fel kell tüntetnie a nyomtatványon. Bérlőként szükséges végezned neked is egy saját ellenőrzést, hogy kiderüljön egyetértesz-e a kárjelentéssel. Ha egyetértesz a kárjelentésben leírtakkal, alá kell írnod. Amennyiben ezt nem teszed meg, akkor minden kárért te felelsz, mely a jelentésben szerepel, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy a kárt nem te okoztad.

Kérdésed van az autóbérlésről vagy az autóbérlés kötelezettségeiről? Keress minket elérhetőségeinken, vagy kérj ingyenes visszahívást űrlapunk kitöltésével!

 • Időben szerezz be minden szükséges kellékanyagot a csomagoláshoz! Ilyen például a többrétegű kartondoboz, a ragasztószalag, a légpárnás fólia, a csomagoló papír, és a zsák.
 • A csomagolás mindig a legtöbb fáradsággal járó és a legidőigényesebb része a költözésnek. A végén kiderül, hogy sokkal több dolgot halmoztál fel az évek során, mint ahogy azt első látásra gondoltad. Éppen ezért a csomagolás mindig hosszabb ideig tart, mint ahogy tervezted. Ezt szem előtt tartva tervezd meg újra a csomagolásra szánt időt!
 • A csomagolás megkezdése előtt ajándékozd vagy adományozd el a legtöbb olyan dolgodat, amit több, mint egy éve nem használtál már! Ha eddig nem volt rá szükséged, ez után sem biztos, hogy lesz.
 • A dobozoláshoz a baráti, családi segítség mindig jól jön.
 • Egy adott doboz súlya lehetőség szerint ne haladja meg a 30 kg-ot, így elkerülheted, hogy egymásra helyezve összeroskadjanak.
 • Minden családtag számára készíts egy “túlélő csomagot”, mintha egy 3 napos kirándulásra mennétek. A költözés folyamán ezek a csomagok legyenek a családtagok közelében.
 • Minden doboz mind a négy oldalát és a tetejét is lásd el címkével, melyen tüntesd fel melyik szobából való, és hova kerüljön majd. Mindenképp jelöld a csomagoláson, ha a tartalma törékeny.
 • Hozz létre egy vagy két “S.O.S. kicsomagolni” dobozt minden szobában, amelynek tartalmára a megérkezés után közvetlenül szükséged lesz.
 • Egyszerre, egy időben, egy adott szoba berendezését csomagold be.
 • A költöztetés napján győződj meg arról, hogy mobiltelefonod fel van töltve, vagyis biztosan elérhető vagy, illetve a költöztetést végző cég járművezetőjének száma is rendelkezésedre áll.
 • A költöztető cég tevékenységét segítheted azzal, ha megadod új lakhelyed pontos GPS koordinátáit.

Kérdésed van a költöztetésről? Keress minket elérhetőségeinken, vagy kérj ingyenes visszahívást űrlapunk kitöltésével!

 • Amennyiben ügynökségen, munkaközvetítőn keresztül próbálsz külföldön munkát kapni, mindenképp informáld le az adott céget! Erre nagyszerű eszköz az Internet. A komolyabb munkaközvetítő cégek jellemzően nemcsak az Expresszben hirdetnek, hanem saját honlappal is rendelkeznek.
 • A munkaszerződést – aminek írásos meglétéhez mindenképpen ragaszkodj – tüzetesen olvasd át! A magán-munkaközvetítő a tevékenységéért díjat, költséget nem számolhat fel a munkát keresővel szemben. A szerződések általában definiálják a minimálbért, ennek ellenére egyes esetekben teljesítmény alapján bérezik a dolgozót. Amennyiben ilyen szerződést kapsz, érdemes kitérned ennek pontosítására. A szerződés fontos pontja a munkába állás kezdete. Ezt mindenképp konkretizáld, hisz ígéretekkel nem tudsz pénzt keresni.
 • Útleveledet sose add ki a munkaközvetítőnek és munkaadónak.
 • Egyes esetekben a munkaközvetítők a munka mellett szállást, ellátást és szolgáltatásokat is biztosítanak, melyek a munkabérből kerülnek megtérítésre. Mindenképp részletezni kell a felmerülő költségek pontos nagyságát, különben előfordulhat, hogy elúszik a munkabéred a megélhetésre.
 • A külföldi munkavállalás egyik lehetséges módja, hogy munkaközvetítő nélkül, az adott országba elutazva próbálj munkát találni. Bár ez egyértelműen nagyobb bátorságot és felkészültséget igényel, „haladók” számára több lehetőséget és önállóságot biztosít.
 • Általában minden esetben be kell szerezned a célország vízumát, vagy tartózkodási engedélyét, ennek feltételeiről érdemes érdeklődnöd az adott országnak Magyarországon akkreditált külképviseleténél, ahol dolgozni szándékozol.
 • Nem árt, ha beszéled a célország nyelvét. Sok helyen azonban az adott ország hivatalos nyelve mellett általánosan elterjedt az angol nyelv, és így elegendő lehet a munkavállaláshoz.
 • Megfelelő anyagi tartalékokkal indulj csak neki az útnak. Ennek egy része lehet készpénz, de nem árt, ha van nálad bankkártya is. Általánosan elmondható, hogy érdemes az adott országban számolt megélhetési költségeknek megfelelően legalább egy-másfél havi megélhetésre valót (lakbér, élelmiszer, közlekedés) magaddal vinni. A hazautazásra mindenképp különíts el pénzt, ha esetleg nem alakulna sikeresen a kinti munkakeresésed.
 • Informálódj az orvosi ellátás lehetőségéről. Bár sok helyen alanyi jogon jár (pl. Nagy-Britannia), de egyes országokban külön be kell jelentkezned a szolgáltatás igénybevételéhez, esetleg nem is ingyenes. Az utazásra és a munkába állás megkezdéséig tartó időszakra is érdemes még itthon biztosítást kötnöd.
 • Ha még nem dolgoztál külföldön, előnyös lehet, ha ketten vagy többen vágtok neki az útnak. Az idegen környezetben, kezdetben gyakran jelentkező pszichikai terhelést könnyebben átvészelhetitek.
 • A kiutazás előtt érdemes átnézned az adott ország vámjogszabályait, illetve, hogy ezekből mi vonatkozik a munkavállalóra. Szerencsére az Európai Unió országain belül erre nincs szükséged. Emellett érdemes áttekintened az adózási jogszabályokat is, valamint, hogy van-e kettős adóztatást kizáró egyezmény érvényben, illetve annak milyen rendelkezései vannak.
 • A munkaközvetítő (egész Európában) köteles a munkavállalót ÍRÁSBAN még a kiutazása előtt tájékoztatni a munka főbb paramétereiről: fizetés, foglakoztatás típusa, munkahely neve, címe, a munkavégzés helye, a munkakör megjelölése. A munkaközvetítő köteles meggyőződni arról, hogy a munkavállaló meg is értette ezeket. Nem etikus például angol nyelvű szerződést a dolgozó elé tenni, amikor nyelvtudás nélküli munkára toborozták. Ellenkező esetben nyelvtudás nélkül nem közvetíthető ki a munkavállaló.
 • Szállásáról hasonlóképpen tájékoztatni kell a munkavállalót. Gyakran a munkaközvetítést szállásdíjba burkolják, vagy kötelezően velük kell utazni, ami valójában tiltott árukapcsolás és diszkrimináció.
 • Amennyiben egy közvetítővel már szerződést írtál alá és kaptál ajánlatot, abban benne kell lennie a munkáltató elérhetőségének is. Ha gyanúsnak véled a helyzetet, akkor érdemes felhívni a munkáltatót. Ha nem kapod meg az elérhetőségeket, az nem felel meg a hatályos jogszabályoknak sem Magyarországon, sem máshol.

Letölthető pdf formátumban innen.

Ingyenes visszahívás kérése

Kérj ingyenes visszahívást és 1 munkanapon belül felvesszük veled a kapcsolatot!

A csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező *

  Captcha frissítése