Tanácsok külföldi munkavállaláshoz

Amennyiben ügynökségen, munkaközvetítőn keresztül próbálsz külföldön munkát kapni, mindenképp informáld le az adott céget! Erre nagyszerű eszköz az Internet. A komolyabb munkaközvetítő cégek jellemzően nemcsak az Expresszben hirdetnek, hanem saját honlappal is rendelkeznek.
 
A munkaszerződést – aminek írásos meglétéhez mindenképpen ragaszkodj – tüzetesen olvasd át! A magán-munkaközvetítő a tevékenységéért díjat, költséget nem számolhat fel a munkát keresővel szemben. A szerződések általában definiálják a minimálbért, ennek ellenére egyes esetekben teljesítmény alapján bérezik a dolgozót. Amennyiben ilyen szerződést kapsz, érdemes kitérned ennek pontosítására. A szerződés fontos pontja a munkába állás kezdete. Ezt mindenképp konkretizáld, hisz ígéretekkel nem tudsz pénzt keresni.
 
Útleveledet sose add ki a munkaközvetítőnek és munkaadónak.
 
Egyes esetekben a munkaközvetítők a munka mellett szállást, ellátást és szolgáltatásokat is biztosítanak, melyek a munkabérből kerülnek megtérítésre. Mindenképp részletezni kell a felmerülő költségek pontos nagyságát, különben előfordulhat, hogy elúszik a munkabéred a megélhetésre.
 
A külföldi munkavállalás egyik lehetséges módja, hogy munkaközvetítő nélkül, az adott országba elutazva próbálj munkát találni. Bár ez egyértelműen nagyobb bátorságot és felkészültséget igényel, „haladók” számára több lehetőséget és önállóságot biztosít.
 
Általában minden esetben be kell szerezned a célország vízumát, vagy tartózkodási engedélyét, ennek feltételeiről érdemes érdeklődnöd az adott országnak Magyarországon akkreditált külképviseleténél, ahol dolgozni szándékozol.
 
Nem árt, ha beszéled a célország nyelvét. Sok helyen azonban az adott ország hivatalos nyelve mellett általánosan elterjedt az angol nyelv, és így elegendő lehet a munkavállaláshoz.
 
Megfelelő anyagi tartalékokkal indulj csak neki az útnak. Ennek egy része lehet készpénz, de nem árt, ha van nálad bankkártya is. Általánosan elmondható, hogy érdemes az adott országban számolt megélhetési költségeknek megfelelően legalább egy-másfél havi megélhetésre valót (lakbér, élelmiszer, közlekedés) magaddal vinni. A hazautazásra mindenképp különíts el pénzt, ha esetleg nem alakulna sikeresen a kinti munkakeresésed.
 
Informálódj az orvosi ellátás lehetőségéről. Bár sok helyen alanyi jogon jár (pl. Nagy-Britannia), de egyes országokban külön be kell jelentkezned a szolgáltatás igénybevételéhez, esetleg nem is ingyenes. Az utazásra és a munkába állás megkezdéséig tartó időszakra is érdemes még itthon biztosítást kötnöd.
 
Ha még nem dolgoztál külföldön, előnyös lehet, ha ketten vagy többen vágtok neki az útnak. Az idegen környezetben, kezdetben gyakran jelentkező pszichikai terhelést könnyebben átvészelhetitek.
 
A kiutazás előtt érdemes átnézned az adott ország vámjogszabályait, illetve, hogy ezekből mi vonatkozik a munkavállalóra. Szerencsére az Európai Unió országain belül erre nincs szükséged. Emellett érdemes áttekintened az adózási jogszabályokat is, valamint, hogy van-e kettős adóztatást kizáró egyezmény érvényben, illetve annak milyen rendelkezései vannak.
 
A munkaközvetítő (egész Európában) köteles a munkavállalót ÍRÁSBAN még a kiutazása előtt tájékoztatni a munka főbb paramétereiről: fizetés, foglakoztatás típusa, munkahely neve, címe, a munkavégzés helye, a munkakör megjelölése. A munkaközvetítő köteles meggyőződni arról, hogy a munkavállaló meg is értette ezeket. Nem etikus például angol nyelvű szerződést a dolgozó elé tenni, amikor nyelvtudás nélküli munkára toborozták. Ellenkező esetben nyelvtudás nélkül nem közvetíthető ki a munkavállaló.
 
Szállásáról hasonlóképpen tájékoztatni kell a munkavállalót. Gyakran a munkaközvetítést szállásdíjba burkolják, vagy kötelezően velük kell utazni, ami valójában tiltott árukapcsolás és diszkrimináció.
 
Amennyiben egy közvetítővel már szerződést írtál alá és kaptál ajánlatot, abban benne kell lennie a munkáltató elérhetőségének is. Ha gyanúsnak véled a helyzetet, akkor érdemes felhívni a munkáltatót. Ha nem kapod meg az elérhetőségeket, az nem felel meg a hatályos jogszabályoknak sem Magyarországon, sem máshol.